Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Съдбата е най-големият ни шанс (таро-компас ІІІ), сп.Усури, 07/2008

Как таро може да открехне вратичка в случващото се с живота ни – Илиана Смилянова размишлява над това на базата на четири изтеглени карти и един читателски въпрос.

Зададен е от жена над 30 години. Поради смяна на местожителството, тя е в етап на търсене на нова месторабота – без смяна на професията, която харесва и в сферата на която има доста опит и стаж. Иска да знае каква е тенденцията в тази посока - да намери удовлетворяваща я професионална позиция, както и каква е нейната задача в този етап на търсене.

Подредбата е Кръст.

Две от картите са Старши аркани – в първа и втора позиции, другите две са от т.н. Младши аркани, като посоката на развитие е от Старшите към Младшите, едно своеобразно спускане от високо към ниско, приземяване и финализиране – особено подкрепено от последната карта в лицето на Крал пентакли.

1.Смъртта Смъртта, обърната. Сегашното състояние на нещата.

Картата е Старши аркан - тези карти често надхвърлят конкретната сфера на зададения въпрос и провокират размисли и търсене и в други области от живота на питащия. Права,  Смъртта обозначава житейски етап, в който човек (се) прощава, разделя се с нещо, изчерпало времето си, “пресъхнало”. Смъртта ни учи да се променяме, да (на)пускаме, да тъжим, да допускаме, приемаме и уважаваме липсата, загубата, раздялата не по-малко от присъствието, печалбата и приобщаването. Без да се превръща в своята противоположност, обърнатата карта тук подсказва възможно известно блокиране на този процес, неговото забавяне или повърхностното му изживяване, съзнателни или подсъзнателни съпротиви, поглед, отправен повече назад, към миналото и онова, което оставяме зад гърба си, отколкото към настоящето и бъдещето. А подобна нагласа и склонност да задържаме ни пречи да се освободим от старото и да направим място на новото в живота си, да пуснем онова, което вече е изчерпало потенциала си, да си отиде.

2.Обесеният Обесеният, обърнат. За какво не става въпрос, неоснователни надежди и страхове, как си пречи питащият.

Отново Старши аркан, в позиция, която, образно казано, “гони” картата от себе си – а след като се появява именно тук, тази карта подсказва у питащия склонност към подобни поведение и нагласа. Прав, Обесеният показва човек в ситуация на зависимост, на принудителна пасивност, провокиращи смяна на обичайната гледна точка, завъртане на светогледа на обратно и при необходимост – готовност да жертваме нещо скъпо и ценно за нас.В тази позиция в подредбата Обесеният обърнат изважда на повърхността ненужна, пречеща жертвена нагласа и себевъзприемане, излишна и не провокирана отвън пасивност, склонност да останем неподвижни дълго след като са ни “свалили гипса”, страх от раздвижване и активност.

3.Седмица жезли Седмица жезли. Съвет към питащия, какви гледна точка и поведение са препоръчителни за него в дадената ситуация.

Картата извежда ситуацията от сферата на Старшите и я пренася в тази на Младшите аркани, придвижва я от по-общото към по-конкретното, стеснява ракурса, представя казуса през фокуса на ежедневното, на отделния, но значим, съществен детайл. Човекът на тази карта защитава себе си, брани своята позиция и превъзходство (възможно е и на няколко фронта) – на изпитание е поставена неговата увереност в собствената му правота и сила, твърдостта на неговата позиция и способността му да се защитава сам (пред другите, но най-вече вътрешно, пред себе си). Съветът на Седмица жезли е борбено, активно поведение, нарастваща вяра в собствените ни умения и способности, вътрешна увереност, способност да се преборим в конкурентна ситуация, като бъдем оригинални и различни – защото сме самите себе си и изразяваме и защитаваме своята индивидуалност. Докато предишната карта, обърнатият Обесен, може да отрази ситуация на излишно бездействие, ненавременна пасивност и оттук – възможна принудително (от обстоятелствата) провокирана активност, то при Седмица жезли човек доброволно се отваря за поредното житейско предизвикателство, проявява готовност да се бори и да търси и отстоява своите малки, но важни ежедневни победи – и то най-вече над самия себе си.

4.Крал пентакли Крал пентакли. Тенденция на развитие.

Отново Младши аркан – този път от т.н. фигурни карти. Тяхното тълкуване може да тече на няколко нива, като всички те носят информация и заедно моделират посланието на картата. В известен смисъл Кралят е последната карта от всяка боя и отговаря, “носи отговорност” за всички предишни карти. Прочетен като събитие, тук Кралят пентакли довършва процеса на търсене и намиране, води до установяване, до оформен, реален, удовлетворителен, стабилен и траен резултат. Тълкуван като възможна поява и проява на определен човек, Кралят пентакли оглежда практик, реализатор, човек уверен, стабилен, имащ, можещ и искащ да помогне на питащия в дадения случай. Но с появата си тази карта “подканва” питащия и да потърси идентификация с нея, да попие от нейната енергия, да се зареди с присъщите на картата качества/характеристики и така да подпомогне отвътре случването на нещата, “да отвори вратата” на това, което идва да влезе в живота му и така да съдейства на себе си и на собствената си съдба. Защото нашата съдба е най-големият ни шанс.


Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.