Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Maслина, Olive. Работим ли или роботим: нека си отдъхнем, за да не издъхнем

Всеки от нас, като божествено създание, има непрестанна връзка с неизчерпаемия източник на енергия и вдъхновение. Но същевременно всеки от нас, бидейки и човешко същество, е ограничен в своите възможности.

Понякога забравяме това и загърбваме сигналите, които душата и тялото винаги ни изпращат навреме, за да ни предупредят за злоупотреба със себе си и за предстоящо изчерпване на силите ни.

Тогава изпадаме – временно или трайно, в състояние, в което губим желание, интерес и възможност да продължим напред с радост и лекота, да изпълним поети вече ангажименти и да поемем нови предизвикателства.

Работата е начин да сбъдваме себе си, да осъществяваме мечтите си, да (си) бъдем полезни. Но е важно да помним, че почивката е неотделно свързана с работата и че без нея и най-любимото ни занимание рано или късно ще се превърне в непосилно и вече нежелано бреме.

В целебната система на Цветята на Бах лекът за това нехармонично и разболяващо ни състояние е есенцията Маслина, Olive. Ето как Едуард Бах представя нуждата от нея:

За онези, които са страдали много умствено и физически и са толкова изтощени и уморени, че имат чувството, че вече нямат никакви сили за каквото и да било усилие. Ежедневието е за тях тежка работа, без никакво удоволствие.

Въпрос на себеуважение е да познаваме и да изразходваме ергономично ресурсите си, да развиваме умението да намираме точния баланс между активност и пасивност и да не злоупотребяваме със Силата – включително и със своята собствена. Любов към себе си, към ближните и към света е да се грижим добре за себе си, да поддържаме осъзната връзка с любящия Източник, който е неизчерпаем, да търсим подкрепа и енергия под нужната ни форма, да приемаме помощ – както свише, така и от другите.

Защото не можеш само да даваш – нужно е да умееш и да получаваш. А приемането е висша форма на доверие.

Добре е да знаем, че ни изчерпва както онова, което правим насила, макар и с убедителна мотивация, така и загърбените ни и неосъществени мечти и желания. Изтощава ни както прекомерното натоварване с наши или чужди очаквания, отговорности и задължения, които често по навик вече дори не подлагаме на съмнение, така и собственият ни нереализиран потенциал, който ежедневно пренебрегваме и изтласкваме на заден план – неосъзнато или с извинението „някога, когато му дойде времето”.

А времето никога не идва само. То идва с възможности, повикани от нашата смелост за хармонична промяна, от нашата решимост да си върнем удоволствието от изборите, които правим, от отношенията, които избираме за себе си, от интуитивните и верни стъпки, които предприемаме всеки божи ден.

Да насилваме себе си до крайно изтощение не може да бъде добър избор за никого. Защото целта никога не оправдава средствата. И всяка стъпка по ежедневния ни път, за да даде смислени, добри и благи плодове, трябва да бъде направена с любов, радост и лекота.

 

Автор Илиана Смилянова

Източник www.tarotbg.com


Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.