Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Не бързо, а навреме – за да не превръщаме времето в бреме. Impatiens, Слабонога

Статия от поредицата Освободи себе си* с Цветята на БахЖивеем във все по-забързано време, в което хем „нямаме време за губене”, хем разполагаме все по-малко с времето си. И със себе си. Възприемаме и прилагаме най-вече западната представа за времето – която е количествена. Колко е часът? Кога ще пристигна? Докога ще (те) чакам?! Колко време ми остава?! Тичаме през глава и често се налага да се връщаме обратно, да (се) догонваме. Закъсняваме, защото бързаме! Прибързването се превръща в причина за пропускане на точния момент.

Защото едновременно с количеството времето има и друга, по-източна, по-скрита и дълбока страна. То притежава качество. Какво е времето? За какво е подходящо? Накъде ме води? Заложено е в народната мъдрост: „Всяко нещо – с времето си.”

Бързата, понякога светкавична реакция е ценно умение. И като всяко качество се превръща в недостатък, когато напусне златната среда или стане самоцел. Страхът, че времето не достига, че „ще изпуснем влака” (забравяме кой кара „влака”), ни прави неспокойни, тревожни, раздразнителни, избухливи. И не на последно място – самотни (Бах включва тази есенция в групата Самота). Бързайки, изоставяме другите зад гърба си. Пристигаме първи, но след това често трябва да изчакваме да ни настигнат. Защото всички ние сме свързани с невидими нишки и се нуждаем един от друг. А „флотилията пътува със скоростта на най-бавния кораб”. Затова представата и усетът ни за време са свързани и с развиването на ценни качества като търпение и търпимост. Към себе си и към другите. Към собствените и чуждите слабости.

В целебната система Цветята на Бах цветето, свързано с тази енергия, е Impatiens, Слабонога. (Забелязали ли сте как, когато закъснявате и бързате, краката ви омаляват и не ви държат?) „За онези, които са бързи на мисъл и действие и които искат всичко да бъде свършено без колебание и бавене. Когато са болни, те силно желаят да оздравеят бързо. За тях е много трудно да бъдат търпеливи с хора, които са бавни, тъй като считат бавността за грешка и за загуба на време и се стремят по всякакъв начин да направят такива хора по-бързи. Често те предпочитат да работят и да мислят сами, тъй като така могат да правят всичко според своето собствено темпо.” Едуард Бах

tl_files/images/meineBilder/impatiens_400x533_s_1.jpg

Есенцията Impatiens, Слабонога (Недопирка) ни помага да се успокоим отвътре, да хармонизираме вътрешното си усещане за време. Свързва ни с усета ни за ритъм – личния и общия. Помага ни да се задълбочим в настоящето, да бъдем изцяло тук и сега. Да се наслаждаваме и на присъствието, и на отсъствието, на самия процес. На пътуването, не само на пристигането. На спътниците си. Помага ни да мислим, да говорим и да действаме навреме и уместно. Учи ни на търпение, на споделяне и на сътрудничество. Пробужда ни за  милостта ни. И ни дарява сила – защото силният умее да споделя силата си. Умее да изчака по-слабия, по-бавния, изоставащия. Предпочита да подкрепи, вместо да изпревари. Избира да върви редом, вместо да обърне гръб, знаейки, че никой не може да му отнеме онова, което истински му принадлежи.

А истински ни принадлежи само онова, което сме споделили.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Автор Илиана Смилянова


Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.