Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Rock Rose, Желтак. За паническия страх и геройската смелост

Статия от поредицата Освободи себе си с Цветята на Бах

Цветето Желтак, Скална роза (Rock Rose) Едуард Бах избира, за да създаде лек за силен, ужасяващ, обсебващ страх и отчаяние, които могат да завладеят както потърпевшия, така и онези, които са в обкръжението му. Ето какво пише самият Бах: „Спасителното лекарство. Средство за спешни случаи и за такива, в които изглежда, че няма никаква надежда. При нещастни случаи или внезапни заболявания, когато пациентът изпитва силен страх или състоянието му е толкова сериозно, че предизвиква силен страх у околните. Ако пациентът не е в съзнание, може да се намокрят устните му с лекарството. Възможно е да е необходимо да се добавят и други лекарства – Clematis (Клематис, Повет) при загуба на съзнание, подобно на дълбок сън, Agrimony (Агримония, Камшик) при силни болки (измъчване) и т.н.”

rock-rose

Колкото по-голямо е едно затруднение (проблем), толкова по-голям позитивен потенциал е скрит в него и очаква да го изявим, да го извадим на светло. Самата дума недостатък показва недостиг на нещо. Промяната в състоянието настъпва именно при запълване на недостига чрез преобразуване на недостатъка в противоположната му добродетел. Предизвикателството, потенциалният дар на такова силно страхово състояние е осъзнаването и изявата на собствената сила, освобождаването на вътрешния ни герой, поемането на отговорност – за нас самите и за другите, особено във внезапни, неочаквани, критични ситуации, способността ни да не се предаваме, да търсим и да допускаме помощ свише.

Ужасяващият страх често се обозначава с думата паника, която произлиза от гръцкото наименование на бог Пан. Без да бъде злонамерен, той е можел да бъде страховит, да всява ужас и да вцепенява с вида си, но е умеел и да развеселява, да бъде милостив и добродушен. Прекомерният, панически страх, който може да ни завладее (вцепени) в определени ситуации, е стимул за промяна, подтик към действие, реакция, отношение, вътрешна провокация да разчупим черупката на привидната сигурност, оковите на страха и да направим стъпка в желана от нас нова посока – към свободния избор и радостта, към разширяване на собствената ни представа за смелост, увереност, сила и възможности.

Зад паническия страх, в сянката на смелостта ни, се крият себе-саботиране, неизживяна, непозволена радост и жизненост. Но всяко „чудовище” върви ръка за ръка с чудото, с героя, който иска и може да го укроти, опитоми  и освободи – него, а и самия себе си.

Високото лекува ниското. Ключът в Цветята на Бах е не да се фокусираме върху проблема и да се борим с него, а да го превърнем в дар, като преобразуваме недостатъка в противоположната му добродетел. А желанието за това е първата крачка.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Илиана Смилянова

Изображенията са използвани с любезното разрешение на www.floracura.com


Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.