Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Синап, Mustard. Радостта трябва да ти идва отвътре

Помолих бадемовото дърво: „Поговори ми за Бога!“ И бадемовото дърво разцъфтя. Никос Казандзакис

Всеки от нас притежава сила, истинската мощ, която трудно може да си представи. Според характера си, настроенията си, изборите си, ние влияем непрекъснато на съдбата, на здравето, на живота си и като магнити привличаме хора и събития в него. Някои срещи и преживявания можем да заобиколим, да избегнем, други ни носят послания, на които не можем да затворим вратата – защото душата ни ги е избрала. Познанието и приемането и на едните, и на другите, ни носи свобода и целебен вътрешен мир.

Осъзнато или не, ние се стремим към радостта - защото тя е храна, с която се храни душата ни. Неин верен спътник понякога е тъгата – с или без причина, тя може да се настани в дните и нощите ни, тихомълком да ни подтикне да се обърнем навътре и да изследваме дълбини, които доброволно трудно бихме се осмелили да опознаем. Тъгата, както всички наши чувства и емоции, ни носи смисъл и дарове. Но когато твърде дълго се задържим в прегръдките й, започваме да линеем, да губим жизнеността си, свободата си.

При трудни, болезнени състояния на безпричинна тъга, от Цветята на Бах може да ни помогне есенцията от цветовете на Синапа – за да си припомним нежно светлината и да се свържем отново с радостта.

Ето как представя нуждата от нея Едуард Бах: "За онези, които се чувстват понякога унили, потиснати или напълно отчаяни, сякаш тъмен облак се е спуснал върху тях и е засенчил светлината и радостта в живота. Изглежда невъзможно да се намери причина или обяснение за тези пристъпи. В такова състояние е почти невъзможно човек да се прави на щастлив или весел... Тази есенция разпръсква мрака и връща радостта в живота."

Всеки от нас носи лична отговорност за радостта в живота си. Привидно безпричинната депресия е следствие, закономерен резултат от отдалечаването от себе си. Тогава е добре да се запитаме как и защо сме загърбили радостта , а и с какво сме я подменили. Депресията означава потискане на жизнения тонус... Ако депресията ви наляга „без причина“, значи самите вие сте потисникът, макар че не го осъзнавате... "Депресията винаги е сериозно състояние, в резултат от което съзнанието се развива, тя е знак, че извършвате насилие над себе си." Г. Бломе

Когато си припомним умението да създаваме радост и да се свързваме с нея, усещаме отново багрите и сладостта на живота. Докосваме се до вечния му извор, който действа и чрез нас. Събуждаме и свободно изразяваме любовта, силата, жизнеността си.

Започваме смело да се заявяваме и разширяваме, да отстояваме интересите си, да вдишваме с пълни гърди цветовете на живота. И се превръщаме в радостен дом и проводник на светлината. Защото, както казва народната мъдрост, „когато приглушаваме светлината си, за да угодим на другите, в целия свят става по-тъмно“.

 

Автор Илиана Смилянова

Източник www.tarotbg.com


Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.