Илиана Смилянова
+359 (0) 888 70 36 50

Терапия с цветята на Бах

През първата половина на ХХ век английският лекар Едуард Бах (1886-1936) създава уникална по своята простота, разбираемост, достъпност и резултатност лечебна система, основана на 38 есенции от цветове на растения. Бах, работил и като конвенционален лекар, и като хомеопат, е убеден в нуждата и способността на всеки човек да се грижи сам за себе си, за своето (а и на своите близки) емоционално и мисловно спокойствие и равновесие – а по този начин и за физическото си здраве, и осъзнава необходимостта от начин на лечение, разбираем и достъпен за всеки човек.

Целебната система на Бах не е фокусирана върху физическите симптоми, а върху онова мисловно-емоционално състояние на човека, което стои зад тях и което ги отразява на по-висше енергийно ниво. Такива нагласа и подход правят човека внимателен и грижлив към себе си, към душата си, към задачите, които има да разрешава, и към трудностите, през които трябва да премине. Такова лечение уважава целостта на човека и се стреми да я възстанови и запази.

Тази терапия се състои в приложението на 38 цветни (направени от цветове на растения) есенции и на една допълнителна, универсална, създадена от самия Едуард Бах комбинация от пет от тях, т.н. Спасителна смес (Rescue Remedy), която е предназначена за остри проблемни (дисхармонични) състояния. Действието на есенциите е на фино енергийно ниво, те са безвредни и могат да бъдат приемани самостоятелно при нужда или в комбинация от максимум 6, 7 или повече от тях, както и при необходимост успоредно с други лечебни средства.

Основен принцип на терапията на Бах е "Лекувай човека - не болестта!". Комбинацията от есенции на Бах е индивидуална за всеки човек и е резултат от целебен разговор със специалист или от внимателен и задълбочен процес на себеизследване. Комбинацията от есенции не може да бъде готова - течна конфекция, скроена по симптомите на болестта, защото в същината на този метод е индивидуалното отношение - и "ушиването" на индивидуална "цветна дреха", която е предназначена за индивидуалните нужди на всеки един. Единствената готова комбинация е Rescue Remedy (Спасителната смес), създадена от самия Бах - но това е спасително средство за остри нужди и съвсем не е същинската терапия с цветята на Бах, както често неправилно се допуска.

Съществуват множество книги, обясняващи значението и приложението на различните есенции (заглавия, издадени на български език, можете да откриете в линка Препоръчвана литература). Първоначалната и до голяма степен най-ценна информация по въпроса е на самия автор на системата. По-долу са изложени – за всяка една от есенциите - обясненията на Едуард Бах, които, като самия лечебен метод, са прости и разбираеми. Бах разделя есенциите на седем групи – за страх, за несигурност, за недостатъчен интерес към настоящето, за самотност, за прекомерна чувствителност към влияния и идеи, за потиснатост и отчаяние, за прекомерна загриженост за доброто на другите.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

І. За страх

2. Aspen – Трепетлика
Страхове от неизвестното, които не могат да бъдат обяснени или обосновани. Пациентът може да се страхува, че ще се случи нещо ужасно, без да знае какво може да бъде то. Този неясен и необясним страх може да го преследва и денем, и нощем. Страдащите често се страхуват да споделят тревогите си.

6. Cherry Plum – Джанка
Човек се страхува да не изгуби разсъдъка си или да не извърши ужасни неща, които осъзнава като нежелателни и грешни, но които все пак има импулса да извърши.

20. Mimulus – Мимулус
Страх от определени неща, болести, болки, бедност, тъмнина, самота, нещастни случаи. Това са страховете на ежедневния живот. Тези хора пазят в себе си своите страхове и опасения и много рядко говорят за тях.

25. Red Chestnut – Червен кестен
За тези, на които е много трудно да не се тревожат за другите. Често те са престанали да мислят за себе си, но за онези, които са им близки, страдат силно и често се страхуват, че може да им се случи нещо лошо.

26. Rock Rose – Желтак, Скална роза
Спасителното лекарство. Средство за спешни случаи и за такива, в които изглежда, че няма никаква надежда. При нещастни случаи или внезапни заболявания, когато пациентът изпитва силен страх или състоянието му е толкова сериозно, че предизвиква силен страх у околните. Ако пациентът не е в съзнание, може да се намокрят устните му с лекарството. Възможно е да е необходимо да се добавят и други лекарства – Clematis при загуба на съзнание, подобно на дълбок сън, Agrimony при силни болки (измъчване) и т.н.

ІІ. За несигурност

5. Сerato – Зъбна трева, Цератостигма
За онези, които се съмняват в своята способност да взимат решения и да преценяват правилно. Те непрекъснато искат съвет от другите и често се подвеждат.

12. Gentian – Тинтява
За онези, които лесно се обезкуражават. Те често напредват добре в процеса на оздравяване и успешно се справят с ежедневните си задачи, но и най-малките забавяния и пречки ги изпълват със съмнение и ги обезверяват.

13. Gorse – Прещип, Улекс
Състояние на дълбока безнадеждност. Тези хора са загубили вярата, че може да им се помогне. Ако бъдат убеждавани или за да угодят на другите, могат да опитат различни форми на лечение, убеждавайки обаче при това околните, че надеждата за подобрение е нищожна.

17. Hornbeam – Габър
За онези, които чувстват, че нямат достатъчно сили, ментални или физически, за да могат да носят товара на живота. Ежедневните дела им се струват твърде тежки, дори когато успяват като цяло да се справят с текущите си задачи. За онези, които вярват, че някоя част – от ума или тялото им – трябва да бъде подсилена, за да могат да изпълнят по-лесно своите задължения.

28. Sclerantus – Хрущялка
За тези, които страдат силно поради своята неспособност да изберат между две неща,  тъй като ту едното, ту другото им изглеждат правилни. Това са предимно спокойни, кротки хора, които носят проблемите за себе си и не са склонни да ги споделят с другите.

36. Wild Oat – Овсига
За онези, които имат амбицията да постигнат в живота си нещо забележително, които искат да имат много опитности,  да могат да опитат всичко, което животът им предоставя. Техният проблем се състои в затруднението им да  решат с какво занимание да се захванат. Въпреки че амбицията им е твърде голяма, те не могат да определят каква задача ги привлича, което може да ги доведе до протакане и до неудовлетворение.

ІІІ. За недостатъчен интерес към настоящето

7. Chestnut Bud – Кестенови пъпки
За онези, които не се учат достатъчно от своите преживявания и наблюдения и на които е необходимо повече време, отколкото на останалите, за да усвоят уроците на ежедневния живот. Докато при повечето хора е достатъчно едно-единствено преживяване, за тях са необходими повече, понякога няколко, докато урокът бъде научен. Така, за тяхно нещастие, те повтарят в различни случаи една и съща грешка, докато един път би могъл да бъде достатъчен или просто наблюдението на другите би могло да спестило допускането и на една такава грешка.

9. Clematis – Повет
За онези, които са замечтани, сънливи, не напълно събудени, без голям интерес в живота. Кротки хора, които не са истински щастливи от заобикалящите ги обстоятелства и които живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето, с надеждата за по-добри времена, когато техните идеали ще се осъществят. При болест те правят малки или никакви усилия, за да оздравеят, и при определени случаи могат дори да желаят смъртта – с надежда за нещо по-добро или за да могат да срещнат отново свой любим, когото са загубили.

16. Honeysuckle – Нокът
За онези, които живеят повече в миналото, може би защото то е свързано с голямо щастие или със спомени за загубен приятел, или с амбиции, които не са се осъществили. Те не очакват отново щастие подобно на това, което вече са имали.

21. Mustard – Синап
За онези, които се чувстват понякога унили, потиснати или напълно отчаяни, сякаш тъмен облак се е спуснал върху тях и е засенчил светлината и радостта в живота. Изглежда  невъзможно да се намери причина или обяснение за тези пристъпи. В такова състояние е почти невъзможно човек да се прави на щастлив или весел.

23. Olive – Маслина
За онези, които са страдали много умствено и физически и са толкова изтощени и уморени, че имат чувството, че вече нямат никакви сили за каквото и да било усилие. Ежедневието е за тях тежка работа, без никакво удоволствие.

35. White Chestnut – Бял конски кестен
За онези, които не могат да попречат на нежелани мисли, идеи и аргументи да влизат в ума им. Обикновено това става по време, когато интересът им към моментната ситуация  е недостатъчно силен, за да ангажира вниманието им. Повтарят се тревожни мисли, които, дори и да преминат за момент, се връщат отново. Това мисловно зацикляне причинява терзание. Наличието на такива неприятни мисли нарушава  вътрешния мир на човека и му пречи да се съсредоточи върху работата си или върху радостите на деня.

37. Wild Rose – Шипка
За онези, които, без видима основателна причина, стават безразлични към всичко, което се случва, и се плъзгат през живота, приемайки го такъв, какъвто е, без да правят каквото и да е усилие да подобрят нещата и да намерят радост. Те са се предали в борбата с живота, без да се оплакват.

ІV. За самотност

14. Heather – Калуна
За онези, които винаги търсят и се нуждаят от нечия компания, тъй като им е необходимо да обсъждат собствените си дела с някой друг, без значение кой би бил той. Те са много нещастни, ако трябва да бъдат сами за определено време.

18. Impatiens – Недопирка, Слабонога
За онези, които са бързи на мисъл и действие и които искат всичко да бъде свършено без колебание и бавене. Когато са болни, те силно желаят да оздравеят бързо. За тях е много трудно да бъдат търпеливи с хора, които са бавни, тъй като считат бавността за грешка и за загуба на време и се стремят по всякакъв начин да направят такива хора по-бързи. Често те предпочитат да работят и да мислят сами, тъй като така могат да правят всичко според своето собствено темпо.

34. Water Violet – Хотония, Водна теменуга
За онези, които, болни или здрави, предпочитат да бъдат сами. Те са тихи хора, които се движат безшумно, говорят малко и спокойно. Много независими, способни и сигурни в себе си, независими от мненията на другите. Те спазват дистанция, оставят другите на спокойствие и следват свой собствен път. Често са умни и талантливи. Техният вътрешен мир и спокойствието им са благословия за околните.

V. За прекомерна чувствителност към влияния и идеи

1. Agrimony – Агримония, Камшик
За общителни,  весели хора, с чувство за хумор, които обичат спокойствието – те страдат при спорове и кавги и за да ги избегнат, са готови да жертват много. Въпреки че като цяло имат проблеми, изпитват безпокойство и страдат умствено и физически, те скриват грижите си зад шеговита и хумористична маска и са считани за много добри приятели. Те често прибягват до алкохол и опиати, за да се стимулират и да си помогнат да носят тревогите си с веселост.

4. Centaury – Червен кантарион
Мили, тихи, любезни хора, които са свръх загрижени да служат на другите. Те пресилват себе си в тези си старания. Това им желание така ги обзема, че стават по-скоро слуги, отколкото доброволни помощници. Тяхната доброта ги кара да правят повече, отколкото им се полага, и така те могат да пренебрегнат своята лична житейска задача.

15. Holly – Джел
За онези, които понякога са нападани от мисли на ревност, завист, отмъщение и подозрение. За различни форми на яд, гняв, раздразнение. Вътрешно те могат да страдат много, често без да има конкретна причина за тяхното нещастие.

33. Walnut – Орех
За онези, които имат ясни идеали и цели в живота и ги преследват, но в редки случаи се поддават на изкушението да се отклонят от собствените си идеи, цели и работа чрез ентусиазма, убедителността или неоспоримото мнение на другите. Лекарството дава постоянство и предпазва от външни влияния.

VІ. За униние и отчаяние

10. Crab apple – Киселица
Това е лекарство за изчистване. За онези, които чувстват, че нещо, свързано с тях, не е достатъчно чисто. При някои това е нещо съвсем незначително. При други може да има по-сериозно заболяване, пренебрегвано за сметка на едно нещо, върху което се концентрира цялото внимание. И двата типа са загрижени да се освободят от това определено нещо, което ангажира цялото им мислене и което според тях е от първостепенна важност и трябва да бъде излекувано.Те униват, ако лечението се провали. Като изчистващо средство, това лекарство може да прочиства рани, ако пациентът има основание да вярва, че е проникнала някаква отрова, която трябва да бъде отстранена.

11. Еlm – Бряст
За онези, които вършат добра работа, следват призванието на живота си и се надяват да постигнат нещо важно, често от полза за човечеството. Понякога те имат периоди на депресия, когато чувстват, че задачата, която са си поставили, е твърде тежка и не е по силите на едно човешко същество.

19. Larch – Лиственица
За онези, които не считат себе си за толкова добри и способни, колкото са другите от тяхното обкръжение. Те очакват да се провалят, чувстват, че никога няма да успеят, затова не се опитват или не полагат достатъчно големи усилия, за да постигнат успех.

22. Oak – Дъб
За онези, които полагат усилия и се борят силно, за да оздравеят или за да изпълнят задачите в ежедневието си. Те продължават да опитват отново и отново, дори когато случаят изглежда безнадежден. Продължават да се борят. Те са недоволни от себе си, когато болестта им пречи да изпълнят задълженията си или да помогнат на другите. Смели хора, те могат да се борят срещу големи трудности, без да губят надежда и без да се отказват.

24. Pine – Бор
За онези, които се самообвиняват. Дори когато успяват, те считат, че биха могли да се справят още по-добре, и не са никога доволни от своите старания или резултати. Те работят много и страдат силно поради грешките, които си приписват. Дори когато грешките са допуснати от някой друг, те твърдят, че отговорността е тяхна.

29. Star of Bethleem – Гарвански лук, Витлеемска звезда
За онези, които страдат силно и са в условия, в които се чувстват много нещастни. Причината може да бъде шокът от тежки новини, загубата на някой близък, уплахата след сериозен инцидент или нещо подобно. За онези, които на този етап отказват да бъдат утешени, този лек може да донесе утеха и успокоение.

30. Sweet chestnut – Сладък (ядлив) кестен
За онези моменти в живота на някои хора, когато страданието е толкова голямо, че изглежда непоносимо. Когато човек умствено и физически сякаш е достигнал своите крайни предели на поносимост и ще рухне. Когато сякаш единственото, което предстои да се случи, е разруха и унищожение.

38. Willow – Върба
За онези, които са претърпели провал или нещастие и им е трудно да го приемат без негодувание и оплакване, тъй като оценяват живота предимно според успехите, които той носи. Те се чувстват огорчени, тъй като считат, че не заслужават такова голямо и несправедливо според тях изпитание. Те често губят интерес към неща, които преди са им доставяли радост, и се занимават все по-малко с тях.

VІІ. За прекомерна загриженост за добpото на другите

3. Beech – Бук
За онези, които чувстват нуждата да виждат повече доброта и красота във всичко, което ги заобикаля. Дори когато всичко изглежда погрешно, те трябва да развият способността да виждат как доброто расте отвътре. И така да могат да бъдат по-толерантни, разбиращи и снизходителни към различните начини, по които всеки индивид, всяко нещо работи за своето собствено крайно съвършенство.

8. Chicory – Цикория
За онези, които са твърде ангажирани с нуждите на другите. Те имат склонността да бъдат свръх загрижени за  деца, роднини, приятели и винаги намират нещо, което трябва да бъде поправено. Те постоянно и с удоволствие коригират това, което считат за грешно. Желанието им е тези, за които се грижат, да бъдат близо до тях.

27. Rock Water – Скална вода
За онези, които са много стриктни в начина си на живот. Те лишават себе си от много радости и удоволствия в живота, тъй като считат, че това би могло да им попречи в работата. Те са строги и взискателни към себе си. Искат да бъдат здрави, силни, активни и правят всичко,което им помага да останат такива. Те се надяват да бъдат пример за другите, които да следват техните идеи и да постигнат добър резултат.

31. Vervain – Върбинка
За онези, които имат фиксирани принципи и идеи, в чиято правота са убедени и които много рядко променят. Те имат силното желание да накарат всички около тях да възприемат техния светоглед. Притежават силна воля и са много смели, когато са убедени в това, в което поучават другите. При болест те се борят дълго след като други на тяхното място биха престанали да изпълняват задълженията си.

32. Vine – Лоза
Много способни хора, с високо самочувствие и сигурни в успеха. Тяхната самоувереност ги кара да мислят, че е за доброто на другите да правят нещата, които те самите правят и в чиято правота са сигурни. Дори и когато са болни, те ръководят околните. В кризисни ситуации тези хора могат да бъдат много ценни.

Текст и превод Илиана Смилянова

Iliana Smilyanova

Тази книга предоставя на читателя възможност, с помощта на символите в ТАРО, да потърси, да открие и да използва вътрешни, висши опорни точки, светли ориентири в своето житейско пътуване - през съответните ден, месец, година, при търсене на отговора на актуален въпрос, при процес на себепознание и самоанализ, при стремеж към синхронизиране на вътрешните и външните условия и процеси...

Последвайте себе си в това пътуване навътре. Защото всяко пътуване е пътуване за завръщане.